Makám 40

2023. 18. 11., 8:29pm
Az együttes a Fonóban ünnepli a 40. születésnapját

 

by Szendi Horváth Éva

Pannónia Stúdió - Gergő- Szelfi

A Krulik Zoltán vezette zenekar mindig képes megújulni. Az egyik legtermékenyebb együttes a piacon, szinte évente új lemezzel, megújuló formációval, friss zenei inspirációkkal mutatkozik be. November 25-én a Fonóban, egy különleges estén a legkedveltebb Makám-dalok a 40 év terméséből éppúgy megszólalnak, mint a legújabb formáció vadonatúj dalai.

A Makám Quartet a zenekar új vállalkozása. Ady és Weöres műsora után a mai költőgeneráció: Falcsik Mari, Jász Attila, Jónás Tamás, Lackfi János, László Noémi, Szabó T. Anna, Térey János, Tóth Krisztina munkáit kötötte egy csokorba.  A Makám Quartet idén tavasszal alakult. Megfordultak a Művészetek Völgyében, a Petőfi Felhő Fesztiválon, a Borostyán Fesztiválon, Pannonhalmán a Bencés Gimnázium Dísztermében. A Pannónia Stúdióban elkezdődött a lemezfelvétel is.

-A múlt század második felében volt egy hangzásideálom: oboa, akusztikus gitár, nagybőgő, tabla, ebből lett a C.S.Ö., később a Makám. A Makám Quartet is így alakult, váratlanul, szinte a semmiből. A covid alatt sok új dalt komponáltam, s mikor meghallottam Violát énekelni, tudtam, őrá várnak a dalok. Bata Pityuval az Ady Projekt óta szoros a kapcsolat, Restás Gergő ütős játékára a Szimpla Kertben figyeltem fel öt-hat éve, s kisebb nyomozásra volt szükség, hogy rátaláljak, mivel nem ismertük egymás. Nagyot nevettünk, amikor hosszas hiábavaló telefonálgatás után, kevéske emléktöredékből összerakott leírás után Pribay Vali, a kiváló csellista, kibökte, te a férjemet keresed, Zoli! Anyakönyv című prózakötetem írása idején kiapadt bennem a dalszövegforrás, verseket kerestem, melyek dalszövegként is működnek. Bújtam a köteteket, folyóiratokat, a világhálón keresgéltem, volt, ami a Facebookon köszönt rám.  De ha a délszláv háborút a nők szemszögéből idéző Anzix lemezre gondolok, mely előhívott egy remek női ének-triót Szalóki Ágival, Palya Beával, Bognár Szilvivel, vagy a karácsonyi lemezünk a 9 Colinda, melyet Lovász Irénnel készítettünk, mind új hangzást és formációt igényelt, -meséli Krulik Zoltán (Forrás: Népszava)

Az est második részében a klasszikus Makám lesz hallható Magyar Bori énekével, Kuczera Barbara hegedűjével, Eredics Dávid fúvós hangszereivel, és ritmus szekcióban az alapító Krulik Zoltán maga mellett tudhatja Bata István basszusgitárost és Varró Zoli dobost is.

MAKÁM jubileumi koncert, bemutatkozik a Makám Quartet

Fonó, 2023. november 25. szombat 19.00

Bővebben és jegyek itt »» https://www.fono.hu/hu/programok/2023/makam-40-jubileumi-koncert-bemutatkozik-a-makam-quartet/