A zene emberi oldala

2023. 18. 11., 8:22pm
Vásáry Tamás zongoraművész-karmester neve azoknak is ismerősen csenghet, akik még soha nem fordultak meg egy hangversenyteremben sem

 

by Szendi Horváth Éva

Ám egykor láthatták őt az 1993-ban indult A zenén túl… című televíziós sorozatban, ami által fantasztikus népszerűségre tett szert. Ez annak volt köszönhető, hogy Vásáry Tamás nem csak egységben él a zenével, hanem a nagy zeneszerzőket ember közelbe hozta. Életművűk ismertetése mellett egyetemes problémákról, személyes emberi dolgaikról is beszélt. Mondanivalóját sokszor saját, fordulatos sorsának példáival illusztrálta. Ezáltal a televíziónézők méltán érezhették úgy, hogy a nagy zeneszerzők munkásságának megismerése mellett róluk is szó esett. A műsor sikerének bizonyítéka, hogy a televízióban elhangzottak 2003-ban könyv-alakban is megjelentek. A közelmúltban a Nap Kiadó jóvoltából immár a negyedik, bővített kiadás is megjelent.

Sőt! Az olvasó nem csak A zenén túl …című kötetet veheti a kezébe, hanem az Etűdök, Mondások, szállóigék alcímű különleges könyvet is. A zsebkönyv-formátumú kiadvány anyagát Kardos Lászlóné Illyés Éva gyűjtötte ki a zongoraművész-karmester alapművéből. 

A gyűjtemény Vásáry Tamás gondolatain kívül az általa felidézett nagyok mondásait is tartalmazza.

NAP KIADÓ