Ötezer fa egy év alatt Visegrádon

2020. 31. 08., 2:50pm
Évente 5000 fát ültet egy visegrádi szálloda. 2020 szeptemberétől minden közvetlen foglalás után egy új fát ültet el a hotel.

Évente 5000 fát ültet egy visegrádi szálloda. 2020 szeptemberétől minden közvetlen foglalás után egy új fát ültet el a hotel.

A kezdeményezéssel a prémium szálloda vezetősége azokhoz a szakértőkhöz csatlakozik, akik úgy vélik, az ökológiai válság kezelésének kulcseleme a faültetés. A szálloda azonban nem csak ezért „zöld”: már évek óta napkollektorokat használnak a víz melegítésére, utólag szelektálják a hulladékot és segítenek megértetni a vendégekkel, hogy miként lehetnek környezettudatosabbak a pihenésük során.
Magyarországon egyedülálló kezdeményezésbe fogott a visegrádi Royal Club Hotel. A négycsillag superior minősítésű szálloda 2020 szeptemberétől minden közvetlen foglalás után, automatikusan, egy új fát ültet el. Számításaik szerint ezzel évente 5000 körüli új fa telepítését segíthetik majd elő.

„Fontos, hogy a koronavírus idején se feledkezzünk meg környezetünkről. Az ökológiai válság kezelésének egyik kulcseleme lehet a faültetés a világ bármely pontján, ehhez szeretnénk csatlakozni, ezt szeretnénk támogatni. Ezért döntöttünk úgy, hogy minden közvetlen foglalás után egy nemzetközi alapítvánnyal együttműködve ültetünk egy fát” – mondta Belán Miklós szállodaigazgató.

Gyakorlatban a vendégeknek ezzel semmilyen teendőjük nem lesz és a korábban megszokott árazás sem változik. A szálloda szerződést kötött a One Tree Planted nevű nonprofit szervezettel, amely a világ egész területén ültet fákat. Jellemzően azokban a térségekben, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, például Ausztráliában vagy az Amazonas-medence esőerdeiben.

A visegrádi hotel maga is törekszik a faültetésre: az épület körül ebben az évben is több fát ültettek el, legutóbb az évi 5000 fát jelentő akciójuk első, szimbolikus lépéseként helyeztek el egyet.

Napkollektorok és utólagosan válogatott hulladék

Belán Miklós kiemelte: a Royal Club Hotel eddig is környezetbarát módon üzemelt, amiért több alkalommal is elismerésben részesültek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által. Négy éve tartják Zöld szálloda díjukat és már csak egy évnyire vannak az örökzöld cím kiérdemlésétől, köszönhetően annak, hogy megfelelnek a szervezet szigorú előírásainak. A jó gyakorlatokat továbbra is folytatják, ezek közül talán a legfontosabb a zöld energiagazdálkodás.

„A hotelben napkollektorokat használunk a víz melegítésére. Ezen kívül vendégek és a szálloda üzemeltetése által generált hulladékot egyaránt utólagosan szelektáljuk. A víztakarékos csaptelepek, az energiatakarékos vagy LED izzók, a tudatosan kialakított beszerzési folyamatok mind a környezetünk megóvását szolgálják. Természetes alapanyagú tisztítószerekkel takarítunk, illetve az újrahasznosítható anyagokból készült termékeket részesítjük előnyben” – nyilatkozta a szállodaigazgató.

A vendégek is lehetnek „zöldebbek”?
Utazás vagy nyaralás során is lehetünk környezettudatos szemléletűek, függetlenül attól, hogy a világ mely pontjára utazunk. Azon kívül is sokat tehetünk, hogy környezetbarát módon üzemelő zöld vagy öko hoteleket választunk szálláshelyünknek.

„Sokat számít, ha a vendégek nem kérnek minden nap törölközőcserét, ezzel, összességében, nagyon sokat tudnak javítani a tartózkodásuk ’ökológiai lábnyomán’. Egy másik fontos szempont, hogy minél kevesebb kilométert utazik egy vendég, annál kevésbé terheli a környezetet. Így tehát már önmagában a belföldön töltött üdülés is hozzájárul a környezetünk védelméért elindított küzdelemhez. Az utazáshoz általában használt járművek közül a repülő az egyik leg környezet terhelőbb, így, ha van más elfogadható alternatívánk, akkor kerüljük annak használatát” – tanácsolta Belán Miklós.

A szállodai szobák többségében már csak akkor működnek az elektromos berendezések, ha ott tartózkodunk. De, ha olyan helyen szállunk meg, ahol ilyen modern rendszert még nem telepítettek, érdemes odafigyelni például a légkondi és a világítás lekapcsolására. Szintén jó tanács lehet, hogy a pihenésünk során törekedjünk a helyi termelőktől való vásárlásra, akár élelmiszerről, akár ajándéktárgyakról legyen szó.