Fenntarthatóság a konyhában

2018. 23. 02., 11:10am
Fókuszban a szezonális gyümölcsök és zöldségek!

Fókuszban a szezonális gyümölcsök és zöldségek! A kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen része a gyümölcsök és zöldségek 
fogyasztása, hiszen a bennük található tápanyagok kulcsfontosságúak egészségünk megőrzéséhez.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szezonális ételek fogyasztásának fontosságát, különféle mozgalmak hirdetik ennek előnyeit.
Egyre inkább kezd beépülni tudatunkba, hogy a helyi termelők termékeit részesítsük előnyben, friss idénygyümölcsöt és 
szezonális zöldségeket válasszunk. 
Ez főleg azért fontos, mert a szezonnak megfelelő étkezéssel étrendünk összhangban lesz az évszakokkal, tehát akkor 
fogyasztjuk az adott gyümölcsöt vagy zöldséget, amikor annak természetes betakarítási időszaka van. Ezzel kimondottan 
változatossá tehetjük étrendünket.

Tavasszal például leginkább zsenge leveles növényeket fogyasszunk, míg ősszel a lassan termő zöldségekből válogassunk, 
amelyek kimondottan gazdagok vitaminban és ásványi anyagokban.
Nyáron vagyunk leginkább elkényeztetve ezen a téren, ilyenkor ugyanis a legtöbb gyümölcshöz és zöldséghez könnyen 
hozzájuthatunk helyi termelőktől. Ezzel ellentétben télen viszonylag kicsi a választék, ilyenkor a hosszan tárolható 
termékeket keressük!
A gyökérzöldségekkel például fedezhetjük a napi tápanyagbevitelt – a zeller, a cékla, a jégcsapretek, a paszternák, 
a fekete retek, a sárgarépa és a petrezselyemgyökér mind sokféleképpen elkészíthető. Télen hüvelyeseket – többek között 
babot és lencsét – is fogyasszunk, a káposzta- és hagymafélék pedig bármelyik évszakban tökéletes választást jelentenek 
magas C-vitamin tartalmuk miatt.

A szezonalitás mellett az is fontos, hogy az általunk fogyasztott zöldségek és gyümölcsök hogyan jutnak el a tányérunkra. 
Ugyanis a helyi termelőktől származó áruk nem csak frissebbek, mint a világ másik feléről érkező termékek, de 
fogyasztásuk egyúttal jóval kisebb ökológiai lábnyommal jár, továbbá vásárlásukkal támogathatjuk a helyi közösséget is.

Amennyiben a helyi termesztésű idényzöldségek és gyümölcsök mellett tesszük le voksunkat, nem csak az egészségünknek, de a környezetünknek is sokat kedvezünk.

A Vénusz márka elkötelezett a fenntarthatóság mellett, a mindennapokban a Vénusz napraforgó-étolajok gondos 
előállításával, valamint az alapanyagok, eljárások és erőforrások környezettudatos alkalmazásával tesznek azért, hogy 
minél inkább fenntarthatóbb környezetben éljünk. Az ISCC PLUS tanúsítvány garanciát jelent arra, hogy az üzletek polcaira 
és a konyhánkba kerülő, e logóval jelölt étolaj előállításhoz szükséges alapanyag mennyiséget fenntartható forrásból 
szerezték be. A Vénusz termékekről, a tanúsítványról, valamint a vállalat fenntarthatóságra vonatkozó törekvéseikről 
bővebben itt olvashatunk: http://www.venusz.hu/fenntarthatosag


Röviden az ISCC tanúsítványról
Az ISCC (International Sustainability and Carbon Certification System) vezető nemzetközi fenntarthatósági szabvány 
szigorú követelményeket ír elő a termelési és beszállítói lánc minden résztvevőjére, és szabályozza az üvegházhatást 
okozó gázok kibocsátásának nyomon követését is.
Az ISCC maga nem végez tanúsítást, ezt a feladatot az általa elfogadott független tanúsító szervezetek végzik.
Az ISCC PLUS tanúsítvány garantálja, hogy az ISCC logóval ellátott címkével forgalmazott élelmiszereket gyártó cég az 
előállításhoz szükséges alapanyag mennyiséget fenntartható gazdálkodásból szerzi be.
A tanúsítás kiterjed a termesztés, a feldolgozás, a kereskedelem és a raktározás fenntarthatóságának ellenőrzésére. Az 
ellenőrzés egészen a termőföldekig és az azokon végzett gazdálkodási gyakorlatig visszamenően vizsgálja a termesztés 
megfelelőségét, de kiterjed a feldolgozó üzemek működésének ellenőrzésére egészen a végtermék előállításáig.

A fenntartható alapanyagok és termékek mozgásainak a teljes előállítói láncban nyomon követhetőnek kell lennie. Az ISCC 
PLUS rendszerben önkéntesen végezhető az üvegházhatású gáz kibocsátás nyomon követése is, mely hozzájárulhat e gázok 
kibocsátásának csökkentéséhez.